linas linkevicius.JPG

Užsienio reikalų ministras

Linas Linkevičius

Ministro darbotvarkė cv Twitter

Informacinės sesijos

Sukurta 2019.10.21 / Atnaujinta 2019.12.04 13:54

 

 


 

DAŽNIAUSIAI UŽDUODAMI KLAUSIMAI

Kuo skiriasi išankstinio nuolatinio ir nuolatinio gyventojo statusas?

Išankstinio nuolatinio gyventojo statusas skirtas Europos Sąjungos piliečiams ir jų šeimos nariams, kurie JK gyveno trumpiau nei 5 metus. Praleidus 5 metus JK galima teikti paraišką norint gauti nuolatinio piliečio statusą.

Iki kada galima teikti paraiškas nuolatinio gyventojo statusui gauti?

„Nesusitarimo“ (no-deal) atveju galima teikti iki 2020 m. gruodžio 31 dienos. Įvykus susitarimui – iki 2021 m. birželio 31 dienos. Po šių terminų paraišką galima teikti tik turint labai svarbią priežastį, kodėl paraiška nebuvo pateikta iki termino pabaigos.

Kas turi teikti paraiškas nuolatinio gyventojo statusui gauti?

Visi Europos Sąjungos piliečiai norintys likti gyventi JK po jos išstojimo iš Europos Sąjungos.

Jei mano sutuoktinis turi ne Europos Sąjungos pilietybę ar jis gali teikti paraišką nuolatinio gyventojo statusui gauti?

Taip, jis turi tai padaryti norėdamas likti JK po jos išstojimo iš ES.

Jungtinėje Karalystėje gyvenau ilgiau nei 5 metus, tačiau negavau nuolatinio gyventojo statuso? Kodėl taip galėjo nutikti? Ką daryti?

Gali būti, kad pritrūko įrodymų apie jūsų buvimą JK, jei nedirbote ir nepavyko rasti pakankamai įrodymų jūsų buvimui JK nustatyti. Tokiu atveju, galima paraišką pildyti antrą kartą įkeliant daugiau įrodymų apie jūsų buvimą JK minimu laikotarpiu, tai gali būti banko išrašai, nuomos sutartis ir t.t.

Kokių dokumentų reikia norint teikti paraiškas nuolatinio gyventojo statusui gauti?

Jums reikės tapatybę patvirtinančio dokumento (paso, asmens tapatybės kortelės), skaitmeninės nuotraukos, draudimo numerio ar kito dokumento, įrodančio jūsų gyvenamą vietą JK, mobilaus telefono numerio, el. pašto adreso. Jei teikiate paraišką vaiko nuolatinio gyventojo statusui gauti jums taip pat reikės dokumento, įrodančių giminystės ryšį.

Kada gali būti prarastas nuolatinio gyventojo statusas?

Įvykdžius rimtą nusikaltimą arba ilgiau nei 6 mėnesius negyvenant JK.

Kokiais atvejais gali būti panaikintas nuolatinio gyventojo statusas? Ar statusas bus panaikintas, jeigu neatnaujinsiu asmeninės informacijos (tel. numerio, el. pašto)?

Nuolatinio gyventojo statusas gali būti panaikintas tik tuo atveju, jei žmogus įvykdė nusikaltimą arba daugiau nei 5 metus gyvena už JK ribų.

Gyvenu JK ir turiu nuolatinio gyventojo statusą. Jeigu mano tėvai ateityje nori gyventi JK, ar jie turi gauti išankstinio nuolatinio gyventojo (prie-settled) statusą dabar, ar jį bus įmanoma gauti vėliau?

Jei žmogus negyveno JK iki 2019 m. spalio 31 d., „nesusitarimo“ (no-deal) atveju, jis turi galimybę pateikti prašymą dėl nuolatinio gyventojo statuso JK iki 2022 metų kovo mėnesio. Taip pat, pasitraukimo (withdrawal) atveju, jei iki 2019 spalio 31 d. žmones siejo giminingas ryšys (pavyzdžiui - tėvai), šie žmonės gali atvykti gyventi į JK bet kuriuo metu, užpildžius atitinkamus dokumentus.

Ar po Brexit keliaujant į Jungtinę Karalystę užteks turėti Lietuvos Respublikos piliečio asmens tapatybės kortelę, ar bus reikalinga viza?

ES piliečiai, atvykstantys po spalio 31 d., galės patekti į JK tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir dabar. JK vyriausybė teigia, kad nacionalinių asmens tapatybės kortelių naudojimas bus laipsniškai nutrauktas 2020 m. (tikslus terminas kol kas nežinomas). 

Iki kada Europos Sąjungos piliečiai galės vykti į JK be vizos?

„Nesusitarimo“ (no deal) atveju galima bus vykti iki 2020 m. gruodžio 31 dienos. Susitarimo atveju dar nėra nustatyta tiksli data.

Kaip darbdavys / gyvenamojo būsto nuomotojas atskirs ES piliečius, kurie atvyko iki spalio 31 d. ir dar nepateikė prašymo dėl nuolatinio gyventojo (settled) statuso, nuo ES piliečių, kuris atvyko po šios datos, „nesusitarimo“ (no-deal) atveju?

Darbdavys ar nuomotojas negali reikalauti pateikti savo statuso iki 2020 metų gruodžio mėnesio.

Jei persikėliau į JK prieš kelias savaitės, ar jau galiu gauti išankstinio nuolatinio gyventojo statusą (pre-settled status)?

Taip, tereikia vieno dokumento įrodančio jūsų gyvenamąją vietą JK, tai gali būti nuomos sutartis, banko duomenys ir t.t.

Pastaruosius 20 metų gyvenu JK, mokėjau mokesčius. Kodėl turiu pildyti dokumentus dėl nuolatinio gyventojo (settled) statuso?

Jei esate ES pilietis, gyvenantis JK, ir norite apsaugoti savo buvimo JK teisę, turite kreiptis dėl nuolatinio gyventojo (settled) statuso.

Jeigu JK gyvenote 5 ar daugiau metų, turėtumėte kreiptis dėl nuolatinio gyventojo (settled) statuso.

Jeigu JK gyvenote mažiau nei 5 metus, turėtumėte kreiptis dėl išankstinio nuolatinio gyventojo (pre-settled) statusą.

Jei mano vaikai turi Jungtinės Karalystės pilietybę, ar jiems reikės vizos norint keliauti į Lietuvą po Brexit?

Ne, viza jiems nebus reikalinga.

Mano nepilnametis sūnus gyvena Ispanijoje, ar jis gali gauti nuolatinio piliečio statusą?

Negali tol, kol nebus atvykęs į JK. Jam atvykus galima teikti paraišką nuolatinio gyventojo statuso gavimui susiejant vaiko paraišką su tėvų paraiška.

Jei aš ir mano žmona abu turime nuolatinio gyventojo statusą, kokį statusą gimęs gaus mūsų vaikas?

Šiuo atveju yra du pasirinkimai. Vienu atveju galima kreiptis į JK vidaus reikalų ministeriją ir sumokėjus 1012 svarų mokestį, gauti JK pilietybę. Kitu atveju galima gauti vaikui nuolatinio gyventojo statusą susiejant jo paraišką su tėvų teikiama paraiška.

Jei aš noriu gauti išankstinio nuolatinio gyventojo statusą, tačiau gyventi JK nepilnus metus, ar reikia turėti nuolatinę gyvenamą vietą?

Tuo metu, kai esate išvykę jums nebūtina turėti nuolatinės gyvenamosios vietos, tačiau gyvenant JK svarbu pateikti įrodymus apie savo buvimą valstybėje. Svarbu paminėti, kad turint išankstinio nuolatinio gyventojo statusą ir norint jo neprarasti svarbu iš JK nebūti išvykus ilgiau nei 6 mėnesiai per metus.

Aš negaliu savo nuolatinio gyventojo statuso formos užpildyti internetu. Ar yra kokie nors tiesioginiai telefono numeriai ar adresai, kurie man galėtų padėti?

Tokiu atveju galima skambinti į tam skirtus centrus. Jei esate JK tuomet galite skambinti numeriu: 0300 123 7379. Jei esate už JK ribų galite skambinti numeriu:  +44 203 080 0010. Ten jums bus suteikta visa reikiama informacija.

Naujienlaiškio prenumerata